Ceglédbercel Község Honlapja
ma 2017. január 2., Ábel napja van
Főoldal » Turista vagyok »

Énekkari Krónika október

Megjelent: 2009. november 17.; Utolsó frissítés: 2009. november 17.

Töretlen lendülettel minden énekpróbán és fellépésen részt vesznek. Ők a lelke, a mozgatórugói a vegyeskarnak. Tisztelet és szeretet veszi körül őket. Fiatalos mentalitásukat sem az idő, sem a kor nem töri meg. Ha nem jelennek meg a próbákon, aggódva informálódunk egészségi állapotuk felől.

A mi „fiataljaink”

Töretlen lendülettel minden énekpróbán és fellépésen részt vesznek. Ők a lelke, a mozgatórugói a vegyeskarnak. Tisztelet és szeretet veszi körül őket. Fiatalos mentalitásukat sem az idő, sem a kor nem töri meg. Ha nem jelennek meg a próbákon, aggódva informálódunk egészségi állapotuk felől.

Sajnos az idő kerekét megállítani nem lehet: forog, és korosodunk mindnyájan. A legfiatalabb és a legidősebb énekesünk között csaknem 70 év a korkülönbség, ám ha megszólal a zongora hangja és énekelni kezdünk, a barázdák kisimulnak, a testi és lelki fájdalmak elmúlnak.

Én így látom.

Angéla néni (Kassai Józsefné), Topor Marika néni és Gyula bácsi, Schmidt Jóska bácsi a közelmúltban maradtak el a próbákról egészségügyi állapotuk miatt. Hiányoznak. Gyönyörű hangjukkal már nem erősítik a szopránt és a tenort.

A kor nem érdem, sajnos az egy állapot. Nem mindenkinek adatik meg, hogy 80 fölött korát meghazudtolóan az egyik oszlopos énekese lehet a basszusnak úgy, mint Kunszt Pista bácsi. A humor és jókedv megtestesítője Kishonti Jóska bácsi. Sokszor küszködik a megtett kilométerekkel, óvatos léptekkel közelítve a próbaterembe Erzsi néni (Holló Tamásné). Panni néni (Falusi Jánosné) Ceglédről jön át hóban, fagyban, kánikulában.

Az énekkar többi tagjának még nagyon sok kilométert kell megtenni, hogy utolérjék őket tudásban és kitartásban egyaránt. Az ő hozzáállásuk példaértékű kicsiknek és nagyoknak.

Az elmúlt évtizedek munkáját – úgy érzem – megköszönni nem lehet, ők az énekkar IKONjai és örökös tagjai.

Októberi krónikánk

Vásárosnamény, október 10-11.

Esős, őszi, hűvös reggelre ébredtünk október 10-én. Hosszú út állt előttünk Vásárosnaményig, ahová a Ceglédberceli Vegyeskar meghívást kapott az eszperantista ERE Klub vezetőjétől, Romcsek Kálmántól.

Útközben pihenésképpen megálltunk Vaja településen, ahol a Vay-kastélyt tekintettük meg. Itt döntöttek a haza sorsáról 1703. július 14-én és 1711. január 31-én. A szatmári békekötés pontjait e várkastélyban vitatták meg, melyen II. Rákóczi Ferenc is jelen volt. Utunkat tovább folytatva délután megérkeztünk Vásárosnaményba. Szállásunk elfoglalása után ellátogattunk Csarodára, ahol megtekintettük a 13. században épült román kori református templomot és a harangtornyot, Tarpán a Bereg kincse múzeumot, Penyigén a „Lekvárium” tájházat, ahol a szilvalekvár-főzés rejtelmeivel ismerkedhettünk meg. Túristvándiban kenyérlángost ettünk, aztán a vízimalmot nézhettük meg.

Este a vásárosnaményi Marianna Center Hotel aulájában az ERE Klub vendégeinek énekeltünk reneszánsz műveket és bordalokat. Utána egy rögtönzött előadással is kedveskedtünk az eszperantistáknak: az „Eszperente Betlehem” című, Megyeri Kati és Szilveszter Erzsi által írt pamflettel. A közönség a nevetéstől könnyeit törölgetve búcsúzott tőlünk, megköszönve műsorunkat. Fáradtak voltunk, de a naményi „SZILVA” strandon az éjszakai fürdőzést nem hagytuk ki.

Másnap, reggeli után a kisvarsányi református templomban énekeltünk egyházi műveket. Karvezetőnknek Rácz Róbert lelkész úr Károli Bibliát adott emlékül, és szavunkat vette, hogy máskor is meglátogatjuk gyülekezetüket.

Fellépéseinkért Tiba Péter, a Marianna Hotel vezetője ebéddel kedveskedett az énekkarnak. Ebéd után gyors csomagolás, és indultunk hazafelé. Nyírbátorban a Báthori István múzeumot tekintettük meg. Sajnos az eső eleredt, fázósan, fáradtan érkeztünk meg késő este. Nagy segítségére volt a csoportnak Pünkösd Kati, aki minden településen vállalta az idegenvezetést. Köszönjük színvonalas munkáját és a remek szervezést.

Miskolc, október 15.

Meghívást kaptunk a miskolci VOKE Vörösmarty Művelődési Ház igazgatójától, Gőz Brigittától, hogy vegyünk részt egy nemzetközi kórustalálkozón. A fellépő német kórus tiszteletére karvezetőnk, Kövesdiné Szilveszter Alice úgy állította össze a műsort, hogy az előadott művek első részét németül énekeltük (Jesu, meine Freude, In stiller Nacht, Wir liben sehr im Herzen, Abschid vom Walde). A találkozó mottója, hogy a fiatalok és az idősebbek, a különböző nemzetek között épüljön híd – dalból.

Vendéglátóink házi készítésű süteményekkel fogadtak bennünket, műsor után svédasztalos vendéglátásban volt részünk. Rövid közös énekléssel (magyarul és németül) zárult a találkozó.

Négy Évszak Énekverseny, Ceglédbercel, október 17.

„A zene érzelmeket kavar, és művészi formái magasságokba emelnek.”

Rendezvényünk színvonalát emelte, hogy Hatvani Ágnes fotóművész ezen a napon nyitotta meg fotókiállítását „Négy évszak” címmel. Baán Katalin fotóművésznő kedves szavai után dr. Nagy Gáborné igazgató asszony megnyitotta az énekversenyt. Ezt az alkalmat használta fel a Dózsa György Művelődési Ház Énekkara, hogy felvegye alapítója nevét. Fűzi Elek karnagy vezetésével 1919-ben alakult meg a Czeglédberceli Önképző és Dalegylet. A névválasztással első karnagyunknak kívántunk méltó emléket állítani. Így aztán az énekverseny résztvevőit és a közönséget a Fűzi Elek Vegyeskar köszöntötte Praetorius Szép vagy, muzsika című dalával.

A Négy Évszak Énekversenyt a Fűzi Elek Vegyeskar 2007-ben rendezte meg első alkalommal azzal a céllal, hogy a községben énekelni tudó és szerető lakosság megmutathassa tudását. Már akkor kiderült, több ez, mint verseny. Lehetőséget és teret biztosít a tehetségeknek a bizonyításra. Összefogja az embereket, olyan kulturális közösségi élményt nyújtva, amely már harmadik éve megtölti a Művelődési Ház színháztermét! A versenyen 15 fellépőt láthattunk 4 kategóriában.

Az 1.b, a másodikosok és a 8. b osztály remek kis kórust alkottak, reméljük, jövőre is látjuk őket. Gál Bernadett és Kovács Dóra rég elfelejtett dalokat énekelt; csak így tovább! Népdalokat hallhattunk három bájos kislánytól, Jenei Patriciától , Váradi Mariettától és Tátrai Mirjamtól is. Stiffl Adrienn tisztán csengő szoprán hangja lenyűgözte a közönséget. Simon Vivien bárhol megállja a helyét, hibátlan előadást hallhattunk, együtt énekelt vele a hallgatóság. Várhegyi Kinga kedves hangjával elvarázsolt minket. Gerencsér Bence és Gulyás Martin elbűvölően reppeltek. Tavaly még kislány volt, idén érett előadót hallhattunk Szántó Manuela személyében. Kő Évánk is mindig meglep bennünket, népszerű slágereket énekelt. Szilveszter Erzsébet és Megyeri Katalin a csipkelődő népdaléneklés profizmusát mutatták meg. A Ceglédberceli Német Nemzetiségi Ifjúsági Egyesület ifjai remekül szemléltették az előadott dalt az ötletes díszletek között, az énekeseket pedig jövőre szólistaként is szívesen látjuk! Réczkai Enikő magasra tette a mércét, nehéz dzsessz számot énekelt hihetetlen profizmussal. A X. Szent Pius egyházi kórus immár harmadik alkalommal nyerte el a vándorserleget, mely már a kórus tulajdona. Színvonalas előadásukhoz csak gratulálni lehet!

Köszönetet mondunk a két Patkós Irma-növendéknek, Majláth Árpádnak és Szikszai Norbertnek, akik a szünetben fergeteges táncukkal szórakoztatták a közönséget, a Német Nemzetiségi Fúvószenekarnak és Kaposi Józsefnek, hogy vállalták a fellépést, Polónyiné Zsuzsandor Ibolyának és táncosainak, akik fiatalos lendületükkel mindig lenyűgözik a közönséget.

A zsűri tagjai voltak: Bogyay Istvánné: a nép hangja, a zsűri elnöke, Kápolnási Beáta: zenetanár, Tóth-Pjeczka Katalin: drámapedagógus. Köszönet önzetlen munkájukért!

Köszönjük a rendezvény támogatását

a Ceglédberceli Önkormányzatnak, aki az anyagi forrást biztosította,

a T&T áruháznak, Koncz Antalnénak, az Ibolya ajándékboltnak (Albertirsa) és a Sebestyén illatszerüzletnek, akik az ajándékokat ajánlották fel,

Bogyay Istvánnénak és Ligeti Mártonnak, akik a díjakat készítették el (arany, ezüst és bronz dalos pacsirta, valamint karmesteri pálca)

a Coop üzletnek és Megyeri Józsefnek, akik a vendéglátásban voltak segítségünkre,

Bogyay Katalinnak és a Petra Fleur virágüzletnek, akik a dekorációt készítették, illetve kölcsönözték.

JÖVŐRE VELETEK UGYANITT!

-vári-

Ceglédberceli hírek